
LA LLENGUA I EL SENTIT DEL GUST
Mirant la llengua en un mirall, observem a la seva superfície una mena de granets o botons, anomenats en anatomia “papil·les gustatives”. N’hi ha de diferents classes i noms, però a nosaltres ens interessa saber que a la punta i a les vores de la llengua hi ha al voltant de 200 papil·les fungiformes, i que a la part interior de la llengua, tocant a les amígdales es troben les papil·les calciformes curiosament alineades, formant la lleva V (vista en el mirall a l’inrevés). A les mucoses i al sostre de la boca hi ha diverses glàndules que col·laboren en la funció de determinar el gust. Tots aquests elements reaccionen davant qualsevol substància química enviant estímuls al cervell perquè classifiqui i determini el gust rebut per la llengua.
EL SENTIT DEL GUST, DISTINGEIX TOTS ELS GUSTOS?
No. En realitat els òrgans del sentit del gust distingeixen exclusivament quatre gustos bàsics: dolç, salat, agre i amarg. Si ens hi fixem, tots els sabors giren entorn d’aquests quatre gustos o en són derivats.
I SI UN ESTÀ REFREDAT?
Quan ens refredem una quantitat extra de mucositat envaeix i cobreix les fosses nasals, la capacitat olfactiva de les quals resta automàticament disminuïda. En conseqüència, el sentit del gust és menys sensible. Ja se sap: quan s’està constipat no s’acostumen a apreciar sabors ni gustos.
LA SAL, EL SUCRE I LA SALUT
Hi ha gustos que maten. El menjar sense sal és desagradable, però l’excés de sal i fins i tot la sal en la mesura justa, poden ser perjudicials per a la salut i especialment per a les malalties del cor. El cafè sense sucre pot tenir gust amargant, però també és cert que quan hi ha un excés de sucre a la sang es produeix la diabetis, una malaltia que pot ser lleu i tolerable o bé greu i irreversible, segons que el malalt prengui begudes, licors i aliments dolços o segueixi una dieta apropiada. De tota manera, el sentit del gust pot proporcional moltes satisfaccions, menjant i bevent sense excessos.
Dolç, agre, amarg, salat...bo, dolent.
El sentit del gust ens serveix per a saber si aquests pols blancs són sucre o sal, si la taronja és dolça o amargant, si la llet és bona o agra...